Koploper hoogwaardige restwarmte en rest CO2
English

Voor informatie, neem Contact op met Marlon Pijpelink, Directeur WarmCO2

Telefoon 0115 647551 of per email via de contactpagina

De inzet van restwarmte en rest CO2 - de wens van het Kabinet

Het Kabinet wil dat Nederland minder afhankelijk wordt van aardgas. Daartoe zouden er restwarmte projecten gerealiseerd moeten worden voor de verwarming van huizen en kassen.

In Zeeland doen we dit al

Het restwarmte project dat is gerealiseerd door Yara Sluiskil en Zeeland Seaports draait nu reeds 5 jaar.
Waarom kostbare warmte en CO2 verspillen als het ook anders kan? Met behulp van hoogwaardige technieken kunnen deze restproducten omgezet worden in waardevolle grondstoffen en worden hergebruikt.
WarmCO2 is erin geslaagd een techniek te ontwikkelen waarmee restwarmte en CO2 kunnen worden hergebruikt in de glastuinbouw. Deze bedrijven kunnen zo niet alleen voordeliger maar vooral ook milieuvriendelijker en duurzamer produceren.

Glastuinbouw Zeeuws Vlaanderen

Dat gebeurt nu al in het glastuinbouwgebied Zeeuws-Vlaanderen. Hier wordt restwarmte en rest CO2 van kunstmestfabriek Yara Sluiskil hergebruikt. Het glastuinbouwgebied Zeeuws-Vlaanderen is onderdeel van Biopark Terneuzen en het meest duurzame glastuinbouwgebied van Nederland. Gelet op de omvang is deze aanpak uniek in Nederland!
WarmCO2 is een initiatief van Yara Sluiskil en North Sea Port.

Enorme besparing van 55 miljoen kubieke meter aardgas

Het totale glastuingebied is 150 ha groot. Als dit hele gebied wordt geëxploiteerd met gebruik van restwarmte en rest CO2, is hiervoor 1.800 TJ restwarmte en 55.000 ton rest CO2 nodig. Dat komt overeen met 55 miljoen kubieke meter aardgas; een besparing zo groot als het gebruik van 35 000 huishoudens per jaar. Voor CO2 betekent het een beperking in de uitstoot gelijk aan die van 7500 huishoudens.

Tuinders besparen fors op energiekosten

Met WarmCO2 beschikken tuinders over goedkope, milieuvriendelijke warmte en zuivere CO2. De warmte is altijd beschikbaar en onafhankelijk van prijzen op de energiemarkt. Tuinders besparen tot 90 procent op het aardgasverbruik. Hiermee lopen zij vooruit op de milieueisen van de toekomst. Samenwerking met WarmCO2 levert tuinders dus niet alleen financieel voordeel maar ook bedrijfszekerheid op langere termijn.

Meer over de visie en technische innovatie van WarmCO2 >>


Technisch hoogstaand transportsysteem voor restwarmte en rest CO2

De restwarmte van kunstmestfabriek Yara Sluiskil stroomt via pijpleidingen onder de grond naar de kassen van de tuinders in Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen.

Lees meer over hoe het transportsysteem werkt >>


Verder naar Duurzame ontwikkeling in de kanaalzone